måndag 8 december 2014

Lägerskola: Matlagningsartiklar

På de flesta lajv finns det värdshus som serverar mat, men det kan vara mycket mysigare om man väljer att laga maten själv. Här kommer en liten lista över vad du behöver för att kunna laga mat själv ute i skogen utan att behöva slänga ut väldigt mycket pengar:

Kokkärl

Du behöver någonting att koka saker i. Med ett bra kokkärl kan man laga nästan vad som helst. 
Bäst är också om det går att hänga upp över elden. Det finns en hel del grytor med tre fötter som man kan ställa i elden, men de brukar ha några problem: Om de är av gjutjärn brukar de dels vara väldigt smutsiga och dels väldigt dyra om de inte är smutsiga. De är dessutom tunga och otympliga att ha med i sin packning. Ett annat problem är de fina kopparkittlar som finns. Visst ser de mysiga ut och är inte så tunga, men problemet är att man måste ha dem förtennade, det vill säga de måste ha ett lager tenn som gör att maten inte vidrör kopparen och tvärt om, eftersom koppar är smått giftigt. De flesta kopparkärl man hittar begagnat är dessutom ganska dyra.
Men frukta inte! Lösningar finns. Själv tog jag en lagom stor metallskål som jag hittade på second hand, slog upp ett hål på vardera sida (med hjälp av spik och hammare) och trädde sedan igenom en bit ståltråd som handtag och något att hänga upp grytan i. Det är nog en av de enklaste lösningarna. Man kan också bygga en egen liknande anordning. Ta en jättestor metallburk (brukar gå att hitta i metallinsamlingar i soprum) och gör samma sak med den. Tycker du att den har för höga kanter kanske du kan hitta någon som har en plåtsax eller metallsåg som kan fixa till den åt dig.

Du kan också leta på second hand efter grytor som fungerar bra i ett vanligt kök, men som kanske ser lite mer lajviga ut. Exempelvis så kommer en kastrull i rostfritt stål fungera helt okej på lajv utan för höga utrustningskrav, men kanske inte om den har ett handtag i plast. En wokpanna kan vara en bra investering när du åkt på ett par lajv och är redo att laga lite mer avancerad mat över elden. Det mesta som inte bara skall kokas mjukt brukar vara lite svårare att få till, eftersom värmen är svår att kontrollera över öppen eld eller glöd.
Har man tur så kan man också hitta campingutrustning att använda, antingen om man hittar den billigt någonstans eller känner någon som kan låna ut.



Bästa sättet att hänga upp ditt kokkärl är med en trefot. Du kan enkelt göra en själv på plats om du hittar trästavar som är tjocka nog. Om de är för tunna så riskerar de att fatta eld om lågorna går för högt.
Om du inte har en trefot eller om din kastrull inte går att hänga upp så kan du använda dig av ett helt vanligt grillgaller, som brukar finnas vid de flesta färdiga eldstäder på lajven. Om det inte finns och om ingen har ett att låna ut, så kan du placera din kastrull på ett par stenar i, eller intill, elden. Risken finns nu för att din kastrull blir väldigt varm så var försiktig så du inte bränner dig.

Oroa dig inte om ditt kokkärl ser för modernt och glansigt ut, efter en kort stund ovanför elden kommer det att se fullkomligt uråldrigt ut!

Andra saker du kommer behöva är:

Skål, slev och mugg.

Kniv

- Skärbräda i trä.

- "Inlajviga" burkar, påsar och liknande att förvara ingredienser i.


Något som är viktigt då det kommer till dina matlagningsartiklar är att hålla dem någorlunda rena. Inte bara blir det svårare att diska dem när matresterna torkat fast, det kan även förhindra bakterieuppbyggnad att diska direkt då du är klar med maten, för att inte tala om att du kan passa på att värma diskvatten medan din eld fortfarande brinner.
Eftersom maten som lagas på lajv väldigt sällan är speciellt fet så kommer du antagligen inte behöva använda dig av något diskmedel. Om din kastrull är i gjutjärn så kommer diskmedel dessutom förstöra ytan på den, vilket kan leda till att maten lättare blir bränd. Oftast behöver du bara varmt vatten och lite armkraft för att få bort även de värsta fläckar och intorkade matrester.
Om du inte har en inlajv-diskborste, vilket varken är billigt eller lätt att få tag i, så kan du enkelt göra en egen genom att ta lite granris och binda ihop till ett bukettliknande knippe.



Recepttips: Enkel grönsakssoppa.
1 portion

2 medelstora/stora potatisar
2 morötter
½ zuccini
½ paprika

½ gul lök
Vitlök efter egen smak
Grönsaksbuljong
Vatten

Eventuellt en bit bröd vid sidan om.

Tärna grönsakerna. Om du tvättar dem behöver du inte skala dem (förutom löken och vitlöken). 
Koka dem mjuka i vattnet tillsammans med buljongen.
Klart!
Ät gärna med lite bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar