måndag 19 april 2010

Basutrustning: Skål, slev och mugg

Även om man inte skall laga maten själv kan det vara bra att ha med sig egen skål, slev och mugg till lajvet. Detta utifall man blir bjuden på mat, ifall värdshuset har ont om saker eller helt enkelt för att det är trevligt som rekvisita för ens karaktär.

Skål

En bra skål skall man kunna använda både till att äta gröt eller soppa ur. Alltså är det bra att välja en skål som inte har för låga kanter. Det bästa stället för att hitta en billig skål är på second hand. Om du skall köpa en träskål så var dock lite försiktig med hur de har blivit behandlade. Det finns nämligen lack som inte alls tål värme och som förvandlas till en äcklig (och förmodligen giftig) beläggning när man väl har hällt i maten eller vätskan. Därför är det bäst att du när du köpt hem en skål värmer på lite vatten och häller det i skålen. Om botten då ändrar färg eller beter sig konstigt på annat sätt är det nog bäst att du hittar en annan skål.

Du kan också köpa en skål i lergods. Då är det bäst att välja en som är brun och kanske glacerad (blank och glänsande) på insidan. Nackdelen med dem är att de väger lite mer i packningen och kan gå sönder lättare än en träskål.

Själv har jag valt att använda en träskål med handtag på sidorna till min standardutrustning. På så sätt bränner jag mig inte om jag får varm soppa i skålen och måste vänta på att den svalnar.

Slev eller sked

Träsleven är (förutom din kniv) ditt enda bestick. På medeltiden använde man inte gaffel, så därför ser många snett på att man använder gaffel på fantasylajv. Även här är det lättast att hitta sin slev på second hand. Se till att välja en som inte är för stor. Om du binder fast en pinne vid din slev för att förlänga skaftet kan du också använda den till att röra om i grytan vid matlagning.

Om du inte kan hitta en träslev så kan du också använda en gammal fin metallmatsked, eller i värsta fall en ganska ny och ful, antingen helt i metall eller med träskaft.

Mugg eller Kåsa

Även om du helt struntar i att ha en skål och en slev så är en mugg eller kåsa något av det viktigaste att ha med i din standardutrustning. Fördelen med en träkåsa är att du kan binda den vid ditt bälte och på så vis ta och dricka lite vatten så snart tillfälle bjuds.
Något av det vanligaste som kan förstöra ett lajv är att man får huvudvärk av vätskebrist. Detta för att man rör sig mer än vanligt, men inte tänker på att dricka ordentligt med vatten. Där kommer kåsan väl till pass.

Som alternativ till en träkåsa (som ibland kan vara lite luriga att hitta, även på loppis) kan man ha en mugg i lera eller keramik. Det lättaste sättet för att hitta en billig, lajvenlig lermugg är att gå till en blomsterhandel och köpa en lagom stor blomkruka (utan hål i botten givetvis). Du kan också köpa en väldigt diskret, gråvit keramikmugg (utan handtag) för några kronor på IKEA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar